Roemrijk Kortessem

 Home / Wat te doen / Duik in het verleden

Mountain View

In het centrum van Kortessem staat de gekende romaans-gothische Sint-Pieterskerk.
Zeker het bezoeken waard, deze haspengouwse plattelandskerk. Deze kerk is slechts 1 van de bakens van Kortessems verleden.
In Wintershoven, een stokoud kersteningsdorp, is het interieur van het (neo)romaans parochiekerkje een schrijn boordevol relieken van plaatselijke heiligen.
En ook de kerk van Vliermaal, de enige in Vlaanderen met de heilige Agapitus als patroon heeft een vroegromaanse toren. In Vliermaalroot, Guigoven en Zammelen zijn de oude kerken vervangen door gebedshuizen in neostijlen.


Het landschap in Kortessem kenmerkt zich ook door heel wat kastelen, boerderijen en watermolens, landschappelijke getuigen van een dynamisch en boeiend verleden.
Het neoclassicistisch kasteel de Fauconval in Kortessem is de uitvalsbasis van het regionaal landschap Haspengouw, Voeren en Toerisme Kortessem.
Heel wat andere kastelen zijn privaat domein maar worden op deze manier gelukkig wel in ere gehouden.
Printhagen en Dessener zijn prestigieuze kasteelhoeven met een ver feodaal verleden.
Vliermaalroot is in historisch perspectief te herleiden tot de uitgestrekte kasteeldomeinen van Wermerbos, Ridderborn en Jongenbos.
Het kasteel Hoogveld in Vliermaal is opgedeeld in appartementen. Het kasteel de Donnea in Guigoven charmeert omwille van rococo-stucwerk boven de poorten van de koetshuizen.


Aan het Rood Kasteel in Guigoven ligt een 7 ha groot evenementendomein uitgebaat door de firma Kokima www.kokima.be Wil je meer weten over het roemrijke verleden van Kortessem?
De Geogids en de zevendelige monografieën met het oog op...’ van Dr. Pierre Diriken portretteert de geschiedenis, het landschap en het erfgoed van de zes kerkdorpen, en je vindt er ook een aantal cultuurtoeristische landschapswandelingen in terug.

Deze gidsen zijn te koop bij Toerisme Kortessem.